Skip to content

Website/ Webshop laten maken

 Incidenteel of structureel website onderhoud

Website of webshop laten maken

Of bestaande website laten vernieuwen

Een website of webshop maken is best een tijdrovende klus. Dit ligt natuurlijk ook aan de wensen van de klant. Mag het een simpele website zijn met wat tekst, foto’s en bereikbaarheid? Of juist een website met uitgebreide informatie en foto’s over je bedrijf of hobby verdeelt over een aantal pagina’s?

Ook een webshop kan redelijk simpel zijn met een paar producten en een standaard layout. Een webshop met een groot aantal producten en variaties is veel meer tijd voor nodig om te maken. Ook aan het layout kan veel tijd worden besteed.

Webhosting en domeinnaam

Een website of webshop begint eigenlijk met het aanschaffen van webhosting en een domeinnaam. Dit kan je zelf doen, maar ik wil dit ook wel voor je regelen. Je koopt webhosting en een domeinnaam meestal voor een jaar, 2 jaar of 3 jaar. Dit zijn terugkomende kosten.

Webhosting is in feite het huren van een stukje opslag, rekenkracht en geheugen van een server. Een server is een hele sterke computer die meestal in een speciaal datacenter staat bij een hostingbedrijf. Je hebt de keuze uit verschillende pakketten. Welk pakket je kiest, hangt af van de grote en snelheid van je website/webshop.

Een domeinnaam is in principe de websitenaam hoe mensen je kunnen vinden op internet (bijvoorbeeld: “www.jedomeinnaam.nl”). Vaak is het de naam van je bedrijf. Heb je nog geen domeinnaam, bedenk er dan eentje. Hopelijk bestaat er niet nog zo’n naam en is je gewenste domeinnaam niet bezet. Je kan zo ook je eigen e-mailadres instellen, zoals “info@jedomeinnaam.nl”. E-mails die naar jouw e-mailadres worden verzonden, worden opgeslagen op je hosting pakket.

Je domeinnaam wordt gekoppeld aan je webhosting.

Als je je bestaande website wilt laten vernieuwen, dan heb je al webhosting en een domeinnaam. Het is dan wel belangrijk dat je de inloggegevens e.d. van het hostingbedrijf bij de hand hebt.

Layout website of webshop

Na het regelen van webhosting en domeinnaam kan ik aan de slag om je website of webshop te gaan bouwen. Maar hoe moet jouw website of webshop eruit komen te zien?

Het kan zijn dat je al ideeën hebt opgedaan. Laat het me weten. Dan probeer ik zo goed mogelijk aan jouw wensen te voldoen. Mocht je echt geen idee hebben over een layout van je website, dan laat je het ontwerp aan mij over. Ik probeer zoveel mogelijk de stijl van je bedrijf aan te houden. De kleuren die in jouw logo zitten, komen terug in de pagina’s.

Heb je al een logo? Als je een logo wilt laten maken, neem dan even contact met me op.

Aanleveren van tekst en foto’s

Je bent zelf de expert van wat je wilt laten zien op je website. Het is daarom wel handig dat je zelf teksten bedenkt of laat bedenken. Ook is het handig dat je zelf foto’s aanlevert. Natuurlijk kun je het maken van teksten en foto’s uitbesteden (tekstschrijvers en fotografen). Hier zitten dan weer extra kosten aan verbonden.

Website of webshop up-to-date houden door mij

Als je een webshop hebt, dan weet je dat je die regelmatig moet bijhouden. Denk maar eens aan het bijhouden van de voorraad en het toevoegen van producten. Maar dan ben je er nog niet. Heb je er wel eens bij stilgestaan dat zelfs een gewone website ook bijgehouden moet worden? Is het niet de inhoud (content), dan is het wel het updaten van het systeem.

De websites die ik maak, draaien op WordPress. WordPress is een content management systeem (CMS) waarmee je een website kunt bouwen. Als ik de website of webshop aflever, dan krijg je van mij uitleg hoe de “achterkant (dashboard)” werkt. Je zult regelmatig WordPress moeten updaten. Ook het thema en de plugins moeten bijgewerkt worden als er updates zijn.

De belangrijkste reden om je WordPress website up-to-date te houden, is beveiliging. Vanwege zijn populariteit is WordPress een populair doelwit voor hackers. Een veroudere WorPress versie is erg kwetsbaar. Dit geldt ook voor het geïnstalleerde thema en de plugins. Alvorens je gaat updaten, is het verstandig om eerst een back-up te maken. Het updaten kan namelijk fout gaan. Je layout van de website is anders of plugins werken niet meer goed. Er kan van alles misgaan met updaten. Als je geen back-up hebt gemaakt, is dit niet meer te herstellen. Misschien dat het hostingbedrijf je nog kan helpen of die een back-up hebben, maar daar mag je niet op rekenen.

Zoals ik al zei; ik leg het je allemaal uit bij de oplevering van je website of webshop. Maar updaten wil ik ook wel voor je doen tegen uurtarief. Ook websites en webshops bijhouden kan ik voor je doen tegen een uurtarief.